Understanding through Discussion


Welcome! You are not logged in. [ Login ]
EvC Forum active members: 109 (8738 total)
Current session began: 
Page Loaded: 04-27-2017 3:10 AM
385 online now:
bluegenes, Dredge, frako, PaulK, Tangle, vimesey (6 members, 379 visitors)
Chatting now:  Chat room empty
Newest Member: Jayhawker Soule
Post Volume:
Total: 805,438 Year: 10,044/21,208 Month: 3,131/2,674 Week: 547/961 Day: 9/151 Hour: 3/0

Announcements: Reporting debate problems OR discussing moderation actions/inactions


Thread  Details

Email This Thread
Newer Topic | Older Topic
  
1
23456Next
Author Topic:   Site Down Time
Admin
Director
Posts: 12433
From: EvC Forum
Joined: 06-14-2002
Member Rating: 2.2


Message 1 of 87 (498960)
02-15-2009 6:14 PM


EvC Forum will be going down tomorrow, February 16, 2009, at 8 AM Eastern Time so that the website can be moved to a new server.

I estimate down time should be about 2 hours. You can begin checking if it is back up around 10 AM.

When the site comes back up, use this temporary link for access:

http://209.160.41.193/cgi-bin/dBoard.cgi

You will need to use that link (which has an IP address in place of ) for a day or two because it takes the change-of-address for the new server from 24 to 48 hours to catch up.


--Percy
EvC Forum Director

Replies to this message:
 Message 2 by kuresu, posted 02-16-2009 1:19 PM Admin has not yet responded
 Message 4 by bluegenes, posted 02-16-2009 3:17 PM Admin has not yet responded

    
kuresu
Member (Idle past 2657 days)
Posts: 2544
From: boulder, colorado
Joined: 03-24-2006


Message 2 of 87 (499069)
02-16-2009 1:19 PM
Reply to: Message 1 by Admin
02-15-2009 6:14 PM


I think the switch has already happened. I'm browsing the site just fine using the standard address.

{abe}I take that back. After posting this message, it booted me to the IP address, and then forced me to log in. (Gr)Egg on my face, I suppose.{abe}

Edited by kuresu, : No reason given.


This message is a reply to:
 Message 1 by Admin, posted 02-15-2009 6:14 PM Admin has not yet responded

Replies to this message:
 Message 3 by Straggler, posted 02-16-2009 1:48 PM kuresu has not yet responded

    
Straggler
Member
Posts: 10192
From: London England
Joined: 09-30-2006


Message 3 of 87 (499071)
02-16-2009 1:48 PM
Reply to: Message 2 by kuresu
02-16-2009 1:19 PM


I cannot.

It all depends on the name lookup refresh rate of individual servers around the net and which service provider you use tec. etc.

Some providers refresh more frequently than others and some servers will just happen to have refreshed soon after the change regardless of interval.

In about 48 hours (usually nearer 24 I think) most of the interweb should have replicated the change around.


This message is a reply to:
 Message 2 by kuresu, posted 02-16-2009 1:19 PM kuresu has not yet responded

  
bluegenes
Member
Posts: 2994
From: U.K.
Joined: 01-24-2007
Member Rating: 2.3


Message 4 of 87 (499079)
02-16-2009 3:17 PM
Reply to: Message 1 by Admin
02-15-2009 6:14 PM


Great!! About time!
It works on the old address for me, so all seems well. Not only that, it's loading quickly. On the old server, it was often slow, sometimes very slow. And there was a lot of down time. Hence the title of this post. Good move, Percy.

It'll be interesting to see if the rate of people joining increases noticeably, and the general traffic rate.


This message is a reply to:
 Message 1 by Admin, posted 02-15-2009 6:14 PM Admin has not yet responded

  
Admin
Director
Posts: 12433
From: EvC Forum
Joined: 06-14-2002
Member Rating: 2.2


Message 5 of 87 (499080)
02-16-2009 3:43 PM


Yes, New Server is a Good Move
I forget if I've already mentioned this, but the old server was a very old 1.2 GHz Pentium 4 running Fedora 1.0. The new server is a 2.4 GHz Intel Core (dual cpus) running Centos 4.7. I'm hopeful that it will prove to be more robust and reliable. For web hosting software I'm now running Plesk instead of Ensim, still feeling my way around.

The name server update hasn't propagated to my ISP yet, but I'm glad to hear that at least one person seems to have it already.


--Percy
EvC Forum Director

Replies to this message:
 Message 6 by GDR, posted 02-16-2009 4:31 PM Admin has not yet responded
 Message 7 by Straggler, posted 02-16-2009 7:00 PM Admin has responded
 Message 13 by CosmicChimp, posted 02-16-2009 4:30 PM Admin has not yet responded

    
GDR
Member
Posts: 4240
From: Sidney, BC, Canada
Joined: 05-22-2005


Message 6 of 87 (499090)
02-16-2009 4:31 PM
Reply to: Message 5 by Admin
02-16-2009 3:43 PM


Re: Yes, New Server is a Good Move
Worked beautifully for me with the usual address :)
This message is a reply to:
 Message 5 by Admin, posted 02-16-2009 3:43 PM Admin has not yet responded

    
Straggler
Member
Posts: 10192
From: London England
Joined: 09-30-2006


Message 7 of 87 (499108)
02-16-2009 7:00 PM
Reply to: Message 5 by Admin
02-16-2009 3:43 PM


Re: Yes, New Server is a Good Move
Yes mine was not working on the normal address until this evening (UK/GMT about 8pm) but it is now. So the changes are definitely circulating around.

Thanks for your efforts Percy. It's appreciated.

Just out of interest what is the OS on the new server?


This message is a reply to:
 Message 5 by Admin, posted 02-16-2009 3:43 PM Admin has responded

Replies to this message:
 Message 8 by Admin, posted 02-16-2009 7:10 PM Straggler has not yet responded

  
Admin
Director
Posts: 12433
From: EvC Forum
Joined: 06-14-2002
Member Rating: 2.2


Message 8 of 87 (499110)
02-16-2009 7:10 PM
Reply to: Message 7 by Straggler
02-16-2009 7:00 PM


Re: Yes, New Server is a Good Move
It's running an open-source version of Redhat Linux called Centos 4.7.

I don't have any evidence that email is working yet. I set my account to receive email notifications and I'm not getting any, but this could be due to the gradual propagation of the name server information. If anyone receives an actual email notification please let me know, it would help confirm one more thing that is working.


--Percy
EvC Forum Director

This message is a reply to:
 Message 7 by Straggler, posted 02-16-2009 7:00 PM Straggler has not yet responded

Replies to this message:
 Message 9 by PaulK, posted 02-16-2009 7:15 PM Admin has responded
 Message 10 by Huntard, posted 02-16-2009 7:15 PM Admin has not yet responded

    
PaulK
Member
Posts: 12565
Joined: 01-10-2003
Member Rating: 2.3


Message 9 of 87 (499111)
02-16-2009 7:15 PM
Reply to: Message 8 by Admin
02-16-2009 7:10 PM


Re: Yes, New Server is a Good Move
Looks like there's a problem with the timestamps. The times at the top of the page ("Session began", "Page Loaded", "Current time") are OK, but the times on the posts are 3 hours ahead.
This message is a reply to:
 Message 8 by Admin, posted 02-16-2009 7:10 PM Admin has responded

Replies to this message:
 Message 12 by Admin, posted 02-16-2009 4:20 PM PaulK has not yet responded

    
Huntard
Member
Posts: 2854
From: Limburg, The Netherlands
Joined: 09-02-2008


Message 10 of 87 (499112)
02-16-2009 7:15 PM
Reply to: Message 8 by Admin
02-16-2009 7:10 PM


Re: Yes, New Server is a Good Move
I got one when Parsamonium replied to my reply to him in the "Techy question" thread. So it's working for me.


I hunt for the truth
This message is a reply to:
 Message 8 by Admin, posted 02-16-2009 7:10 PM Admin has not yet responded

    
Admin
Director
Posts: 12433
From: EvC Forum
Joined: 06-14-2002
Member Rating: 2.2


Message 11 of 87 (499113)
02-16-2009 7:17 PM


Email Notfication Confirmed
Evidently the name server update has propagated to my webserver but not to my local ISP, so my notifications got sent here instead of to the old server.

This means I won't be reading email until the name server update propagates to my local ISP.


--Percy
EvC Forum Director

    
Admin
Director
Posts: 12433
From: EvC Forum
Joined: 06-14-2002
Member Rating: 2.2


Message 12 of 87 (499086)
02-16-2009 4:20 PM
Reply to: Message 9 by PaulK
02-16-2009 7:15 PM


Re: Yes, New Server is a Good Move
Whoops! Still understanding Plesk's control panel, timestamps should now be correct.


--Percy
EvC Forum Director

This message is a reply to:
 Message 9 by PaulK, posted 02-16-2009 7:15 PM PaulK has not yet responded

Replies to this message:
 Message 14 by RAZD, posted 02-16-2009 11:31 PM Admin has not yet responded

    
CosmicChimp
Member
Posts: 305
From: Muenchen Bayern Deutschland
Joined: 06-15-2007


Message 13 of 87 (499089)
02-16-2009 4:30 PM
Reply to: Message 5 by Admin
02-16-2009 3:43 PM


Re: Yes, New Server is a Good Move
Getting you in Munich on the usual website name. Great Work Percy, you're the best.

Edited by CosmicChimp, : No reason given.


This message is a reply to:
 Message 5 by Admin, posted 02-16-2009 3:43 PM Admin has not yet responded

  
RAZD
Member
Posts: 18257
From: the other end of the sidewalk
Joined: 03-14-2004
Member Rating: 3.3


Message 14 of 87 (499160)
02-16-2009 11:31 PM
Reply to: Message 12 by Admin
02-16-2009 4:20 PM


Re: Yes, New Server is a Good Move
timestamps should now be correct.

I noticed they were off.

Try this glitch:

... If you use the message reply buttons (there's one at the bottom right of each message):

... your message is linked to the one you are replying to (adds clarity). You can also look at the way a post is formated with the "peek" button next to it.


Click to enlarge

It seems the images are missing - email me?


This message is a reply to:
 Message 12 by Admin, posted 02-16-2009 4:20 PM Admin has not yet responded

  
Nighttrain
Member (Idle past 1376 days)
Posts: 1512
From: brisbane,australia
Joined: 06-08-2004


Message 15 of 87 (499179)
02-17-2009 1:01 AM


Move
Well done, Percy. Please don`t ever change the colours, contrast, post number in thread,etc., all the little things that make EVC a joy to read.
Replies to this message:
 Message 23 by Annafan, posted 02-18-2009 10:44 AM Nighttrain has not yet responded

    
1
23456Next
Newer Topic | Older Topic
Jump to:


Copyright 2001-2015 by EvC Forum, All Rights Reserved

™ Version 4.0 Beta
Innovative software from Qwixotic © 2017