Understanding through Discussion


Welcome! You are not logged in. [ Login ]
EvC Forum active members: 109 (8738 total)
Current session began: 
Page Loaded: 04-26-2017 7:56 AM
385 online now:
14174dm, Chiroptera, Faith, PaulK, Percy (Admin), Pressie (6 members, 379 visitors)
Chatting now:  Chat room empty
Newest Member: Jayhawker Soule
Post Volume:
Total: 805,319 Year: 9,925/21,208 Month: 3,012/2,674 Week: 436/961 Day: 52/114 Hour: 3/10

Announcements: Reporting debate problems OR discussing moderation actions/inactions


Thread  Details

Email This Thread
Newer Topic | Older Topic
  
1
2Next
Author Topic:   The Recent Outage
Admin
Director
Posts: 12428
From: EvC Forum
Joined: 06-14-2002
Member Rating: 2.3


Message 1 of 27 (715505)
01-06-2014 10:03 AM


The website was not working this morning when I checked. I believe the outage began around 11 PM EST Sunday night when the server was upgraded to PHP 5.3.9 by our webhosting company. I had requested the upgrade but had no control over when it might take place. I assumed PHP 5.3.9 would cause no problems because I use that version on my development machine.

As soon as I noticed the problem this morning I backed off to PHP 5.3.3, and the website seems to be working properly now.

Apologies for the inconvenience.

--Percy


Replies to this message:
 Message 2 by AZPaul3, posted 01-06-2014 11:32 AM Admin has responded
 Message 5 by Diomedes, posted 01-06-2014 4:16 PM Admin has responded

    
AZPaul3
Member
Posts: 3427
From: Phoenix
Joined: 11-06-2006
Member Rating: 4.9


(1)
Message 2 of 27 (715515)
01-06-2014 11:32 AM
Reply to: Message 1 by Admin
01-06-2014 10:03 AM


PH Problems
So what you’re saying is the PH level was off a bit.

I have an excellent blend I make that might help.

I assume you have a quality grinder. The mix is 3 parts Sumatra Black Satin with one part medium roast Columbian. I make sure to time the grind to finish just after the water comes to initial soft boil. That way the water has time to cool to 205o. The grounds go into the carafe and the water hits the mix within 15 seconds of the grinding. Stir and steep as usual for 4 minutes, press and, well, you know the rest.

The Sumatra is a bit acidic but tempered with the Columbian brings the nectar into a most wonderful balance. The full body, almost syrupy, complexity of the Sumatra comes through with full force along with that "recognition" of the Columbian without the PH being out of balance. And the aftertaste is to die for!

Give it a try


This message is a reply to:
 Message 1 by Admin, posted 01-06-2014 10:03 AM Admin has responded

Replies to this message:
 Message 3 by Admin, posted 01-06-2014 12:11 PM AZPaul3 has responded

  
Admin
Director
Posts: 12428
From: EvC Forum
Joined: 06-14-2002
Member Rating: 2.3


Message 3 of 27 (715518)
01-06-2014 12:11 PM
Reply to: Message 2 by AZPaul3
01-06-2014 11:32 AM


Re: PH Problems
Very dry.

--Percy
EvC Forum Director

This message is a reply to:
 Message 2 by AZPaul3, posted 01-06-2014 11:32 AM AZPaul3 has responded

Replies to this message:
 Message 4 by AZPaul3, posted 01-06-2014 12:41 PM Admin has acknowledged this reply

    
AZPaul3
Member
Posts: 3427
From: Phoenix
Joined: 11-06-2006
Member Rating: 4.9


Message 4 of 27 (715521)
01-06-2014 12:41 PM
Reply to: Message 3 by Admin
01-06-2014 12:11 PM


Re: PH Problems
Percy, You're not supposed to eat the grounds but soak them in the water and then just drink the water without the grounds. Of course the grounds sans water are going to be dry! Don't do that.
This message is a reply to:
 Message 3 by Admin, posted 01-06-2014 12:11 PM Admin has acknowledged this reply

  
Diomedes
Member
Posts: 588
From: Central Florida, USA
Joined: 09-13-2013
Member Rating: 3.8


Message 5 of 27 (715529)
01-06-2014 4:16 PM
Reply to: Message 1 by Admin
01-06-2014 10:03 AM


Using other modules?
Percy,

Are you using cURL or VBO as ancillary modules? I had read somewhere that people upgrading to the latest versions of PHP had issues if these modules were not also the latest version.


This message is a reply to:
 Message 1 by Admin, posted 01-06-2014 10:03 AM Admin has responded

Replies to this message:
 Message 6 by Admin, posted 01-06-2014 4:24 PM Diomedes has not yet responded

  
Admin
Director
Posts: 12428
From: EvC Forum
Joined: 06-14-2002
Member Rating: 2.3


Message 6 of 27 (715530)
01-06-2014 4:24 PM
Reply to: Message 5 by Diomedes
01-06-2014 4:16 PM


Re: Using other modules?
Hi Diomedes,

I'm not using any ancillary modules. I don't know when I'll have a chance to investigate the actual cause of the problem. We were at PHP 5.1 before, so I'm pretty happy at 5.3.3 - getting to 5.3.9 isn't a priority. I don't know if anyone else can tell, but to me the performance seems a bit snappier now, which is what I was hoping. The next dBoard release will have bigger performance demands, so upgrading to PHP 5.3+ was important.


--Percy
EvC Forum Director

This message is a reply to:
 Message 5 by Diomedes, posted 01-06-2014 4:16 PM Diomedes has not yet responded

Replies to this message:
 Message 7 by Phat, posted 01-07-2014 2:55 AM Admin has acknowledged this reply
 Message 8 by ringo, posted 01-07-2014 10:59 AM Admin has responded

    
Phat
Member
Posts: 9284
From: Denver,Colorado USA
Joined: 12-30-2003
Member Rating: 1.7


(2)
Message 7 of 27 (715534)
01-07-2014 2:55 AM
Reply to: Message 6 by Admin
01-06-2014 4:24 PM


Re: Using other modules?
Thats what I like about this place! It evolves and yet it also has a Creator.
This message is a reply to:
 Message 6 by Admin, posted 01-06-2014 4:24 PM Admin has acknowledged this reply

  
ringo
Member
Posts: 12915
From: frozen wasteland
Joined: 03-23-2005
Member Rating: 2.6


Message 8 of 27 (715550)
01-07-2014 10:59 AM
Reply to: Message 6 by Admin
01-06-2014 4:24 PM


Re: Using other modules?
Admin writes:

I don't know if anyone else can tell, but to me the performance seems a bit snappier now, which is what I was hoping.


To me the performance has been very slow for the past few weeks.
This message is a reply to:
 Message 6 by Admin, posted 01-06-2014 4:24 PM Admin has responded

Replies to this message:
 Message 9 by Admin, posted 01-07-2014 12:28 PM ringo has responded
 Message 10 by frako, posted 01-07-2014 1:01 PM ringo has acknowledged this reply

  
Admin
Director
Posts: 12428
From: EvC Forum
Joined: 06-14-2002
Member Rating: 2.3


Message 9 of 27 (715562)
01-07-2014 12:28 PM
Reply to: Message 8 by ringo
01-07-2014 10:59 AM


Re: Using other modules?
ringo writes:

To me the performance has been very slow for the past few weeks.

Given that the various machines I use to access the site (two desktop PCs, one laptop PC, one Macbook Pro) are all receiving very good performance right now, we might have to consider causes other than the server. If it's just this site that's slow for you, but this site is not slow for anyone else, then that's pretty mysterious and I would have no answers. But let's start with the obvious question first: how fast does your machine render this:

http://www.evcforum.net/hello.php/

This is such a simple program that if it's not instantly then the server cannot be the cause.

--Percy


--Percy
EvC Forum Director

This message is a reply to:
 Message 8 by ringo, posted 01-07-2014 10:59 AM ringo has responded

Replies to this message:
 Message 11 by ringo, posted 01-08-2014 10:44 AM Admin has responded
 Message 12 by Diomedes, posted 01-08-2014 11:39 AM Admin has acknowledged this reply

    
frako
Member
Posts: 2683
From: slovenija
Joined: 09-04-2010
Member Rating: 2.1


Message 10 of 27 (715572)
01-07-2014 1:01 PM
Reply to: Message 8 by ringo
01-07-2014 10:59 AM


Re: Using other modules?
To me the performance has been very slow for the past few weeks.

After the outage it speed up for me. LOL its one of the fastest sites i visit now no load time at all while others may take a few seconds to load.


Christianity, One woman's lie about an affair that got seriously out of hand

What are the Christians gonna do to me ..... Forgive me, good luck with that.


This message is a reply to:
 Message 8 by ringo, posted 01-07-2014 10:59 AM ringo has acknowledged this reply

    
ringo
Member
Posts: 12915
From: frozen wasteland
Joined: 03-23-2005
Member Rating: 2.6


Message 11 of 27 (715690)
01-08-2014 10:44 AM
Reply to: Message 9 by Admin
01-07-2014 12:28 PM


Re: Using other modules?
Admin writes:

But let's start with the obvious question first: how fast does your machine render this:

http://www.evcforum.net/hello.php/


Instantly.

The regular pages often take many seconds to load. I go to another website while I'm waiting.


This message is a reply to:
 Message 9 by Admin, posted 01-07-2014 12:28 PM Admin has responded

Replies to this message:
 Message 13 by Admin, posted 01-08-2014 2:42 PM ringo has responded
 Message 20 by JonF, posted 01-11-2014 11:07 AM ringo has acknowledged this reply

  
Diomedes
Member
Posts: 588
From: Central Florida, USA
Joined: 09-13-2013
Member Rating: 3.8


Message 12 of 27 (715699)
01-08-2014 11:39 AM
Reply to: Message 9 by Admin
01-07-2014 12:28 PM


Re: Using other modules?
I notice that you leverage the Zend framework. My suspicion is that you are seeing an improvement in speed due to the modifications the PHP community has done to Zend. When it was first made available in the earlier incarnations of PHP, it was notoriously performance-poor.
This message is a reply to:
 Message 9 by Admin, posted 01-07-2014 12:28 PM Admin has acknowledged this reply

  
Admin
Director
Posts: 12428
From: EvC Forum
Joined: 06-14-2002
Member Rating: 2.3


Message 13 of 27 (715714)
01-08-2014 2:42 PM
Reply to: Message 11 by ringo
01-08-2014 10:44 AM


Re: Using other modules?
ringo writes:

The regular pages often take many seconds to load. I go to another website while I'm waiting.

Okay, let's try an experiment. Disable Javascript and then check if there's a positive impact on performance. If you're not sure how to disable Javascript then just let me know which browser you're using and I'll explain.


--Percy
EvC Forum Director

This message is a reply to:
 Message 11 by ringo, posted 01-08-2014 10:44 AM ringo has responded

Replies to this message:
 Message 14 by ringo, posted 01-09-2014 11:47 AM Admin has responded

    
ringo
Member
Posts: 12915
From: frozen wasteland
Joined: 03-23-2005
Member Rating: 2.6


Message 14 of 27 (715812)
01-09-2014 11:47 AM
Reply to: Message 13 by Admin
01-08-2014 2:42 PM


Re: Using other modules?
Admin writes:

Disable Javascript and then check if there's a positive impact on performance.


I had Javascript disabled for about an hour. I'm on a public computer at the Library so I had to turn it back on or the next poor sucker who uses this machine will think the whole Internet has stopped working.

I didn't notice any particular change in performance.


This message is a reply to:
 Message 13 by Admin, posted 01-08-2014 2:42 PM Admin has responded

Replies to this message:
 Message 15 by Admin, posted 01-09-2014 9:00 PM ringo has responded

  
Admin
Director
Posts: 12428
From: EvC Forum
Joined: 06-14-2002
Member Rating: 2.3


Message 15 of 27 (715901)
01-09-2014 9:00 PM
Reply to: Message 14 by ringo
01-09-2014 11:47 AM


Re: Using other modules?
Hmmm, okay. Are all pages slow, or just some pages? For example, is the Rules link (top menu bar) as slow loading as a page of messages?

If they're both slow then I'm out of ideas.


--Percy
EvC Forum Director

This message is a reply to:
 Message 14 by ringo, posted 01-09-2014 11:47 AM ringo has responded

Replies to this message:
 Message 16 by ringo, posted 01-10-2014 10:56 AM Admin has responded
 Message 17 by nwr, posted 01-10-2014 5:11 PM Admin has acknowledged this reply

    
1
2Next
Newer Topic | Older Topic
Jump to:


Copyright 2001-2015 by EvC Forum, All Rights Reserved

™ Version 4.0 Beta
Innovative software from Qwixotic © 2017